fbpx

Sioox – behandling af træterrasse


Endelig blev vejret så tilpas varmt, at jeg kunne komme igang med behandlingen af min ene træterrasse – køkkenhaven. Normalt hader jeg at male og give olie, men i det her tilfælde er det mega spændende, da produktet SiOO:X skulle have så mange interessante egenskaber – ihvertfald hvis du også er vild med det sølvgrå look på træ 🙂

Et træbehandlingsprodukt fra det svenske firma SiOO:X – efter sigende skulle træværket allerede efter 3-4 uger opnå et flot, sølvgråt patineret udseende ? Men ikke nok med det, det skulle holde alger, mug og vand væk med sin imprægnerende effekt ??

Desuden er produktet allerbedst egnet til trykimprægneret træ, dvs. hvor man måske normalt vil investere i det meget dyrer hårdttræ, for at opnå det sølvgrå look, så kan du nu nøjes med trykimprægneret fyrtræ feks. 

Og endnu et PLUS – behandlingen skulle holde op til 12 år ?

 ET UNIKT TRÆBESKYTTELSESMIDDEL 

Alt udendørs træ som facadepaneler, terrassedæk, havemøbler og stakitter skal behandles for at kunne modstå vind og vejr. Ofte bruger man olie eller maling, en både dyr og tidskrævende procedure. SiOO:X Træbeskyttelse er en langt bedre løsning på dette problem. 

Med SiOO:X’s naturlige træbeskyttende behandling får du en imprægnering, som ikke bare er miljøvenlig, men desuden modvirker råd, alger, skimmel og snavs i mange år fremover. 

– SiOO:X’s produkter er baseret på et helt andet princip end andre beskyttelsesmidler. De er baseret på kisel, som trænger ind i træet og bliver til en fysisk barriere. Svampe og andre organismer kan ikke trænge ned i dybden. Vi benytter også kalium som supplement til kislen, og det trænger bedre ind i træet end for eksempel natrium, som findes i flere andre produkter på markedet. Natrium er et billigere materiale, men med ringere effekt, fortæller Börje Gevert, produktekspert hos Sioo Wood Protection AB. 

Kisel og kalium er naturlige mineraler, som allerede findes i naturen, både i træer, planter og hos os mennesker. 

– Det er betydeligt bedre at bruge kisel som base end at bruge jernvitriol eller udelukkende lasur. Vi har lasur i vores facadeprodukter sammen med en god overfladebeskyttelse. Vi kan tilbyde hvidgrå og mellemgrå. Ved at bruge pigmentering opnår man en farve med det samme og behøver ikke vente på, at træet bliver gråt af sig selv. 

Med SiOO:X træbeskyttende behandling på eksempelvis træterrassen får du et vandafvisende og diffusionsåbent gulv, som efter et stykke tid bliver smukt sølvgråt samt blødt og behageligt at gå på. Uden at det bliver glat. 

– Den grå farve er resultatet af en gråningsproces, som er naturlig for træ; gammelt træ bliver gråt efter et stykke tid. Her fremskynder man behandlingen uden at beskadige træet. Det er på den måde vi får den populære grå overflade frem. 

Har du én gang behandlet træet med SiOO:X træbeskyttelsesprodukter, holder det i op til 15 år (se info for hvert enkelt produkt). Produktet trænger ind i træet og går i forbindelse med træets egen beskyttelse. 

– Der indtræder flere effekter, når man anvender vores produkter. Dels en gråfarvning af træet og dels en beskyttelse af træet. Desuden træder træets struktur og ådring bedre frem. Kiselbehandlingen holder enormt længe, men det kan være nødvendigt at påføre overfladebeskyttelsen igen. 

SiOO:X’s produkter er tilpasset til udendørs miljøer, og selv om de også kan anvendes inden døre, er deres virkning størst udendørs. 

– Vandet er en forudsætning for, at det skal fungere. Vandet får træbeskyttelsesmidlet til at trænge ind i cellulosen. Der skal ganske enkelt bruges lidt af den fugt og vanddamp, som findes naturligt uden døre, for at kislen skal udvikle sig positivt. 

Produkterne binder også overfladen bedre sammen, så den bliver hårdere og mere holdbar. Til dette formål benytter SiOO:X kalium og kisel, som går ind og binder træfibrene sammen. 

– I år har vi udviklet en endnu bedre overfladebeskyttelse end tidligere; vådstyrken i den nye generation af overfladebeskyttelse bevirker, at den bliver endnu lettere at holde ren, og overfladen holder sig tør og fin længere. 

Materialet er endvidere smudsafvisende, hvilket gør, at du ikke behøver vaske og skure gulvet hele tiden. Der kræves blot en lettere rengøring med SiOO:X Vedligeholdelsesvask mv. 

– Afvaskning af f.eks. et terrassegulv er en farlig operation, for man kommer let til at fjerne træets yderste fibre, hvilket beskadiger træet. Med SiOO:X-produkterne styrkes træoverfladen. Træbeskyttelsen trænger dybt ind og sætter sig fast i træet. Det bevirker, at alger og sortskimmel bliver lettere at vaske af, afslutter Börje Gevert 

Jeg har i skrivende stund behandlet min terrasse med Produkt 1 de to omgange træet skulle have. Det var nemt med en blød børste på langt skaft.

Heldigvis er min terrasse næsten lige bygget, så jeg har kun vasket den i trærens sidste uge. Havde det været en ældre terrasse, havde jeg måske skulle slibe og alt muligt andet der krævede knofedt af Handywoman ???

Dog har jeg en gammel bænk, som jeg byggede i trykimprægneret træ for 6 år siden, og som aldrig har fået nogen form for behandling. Og måske kan man sige den allerde har en fin, grå patina – men det er også efter den er vasket i trærens og givet en grov slibning med korn 60. Dvs. den er godt brugt og måske stadig beskidt i træet… men den har også fået en omgang med SiOO:X 1 af 2, så kan man jo sammenligne resultatet fra nyt og gammelt træ senere.

Jeg er SÅ spændt på resultatet, og skal selvfølgelig nok løbende lægge billeder op der viser processen i træet osv. Men det siges, at der er synlige resultater efter allerede 4-6 uger.

Nedenfor kan du læse om produktet og kiselteknikken bag de smukke resultater:

Sådan fungerer træbeskyttelsen
Kiselteknikken, som anvendes til at beskytte og bevare træ, blev udviklet allerede i 1800-tallets Tyskland. Vi har forædlet denne teknik og skabt en patenteret kiselsammensætning til et unikt trækbeskyttelsesmiddel – som ikke indeholder nogle giftstoffer. Vores kiselbaserede træbeskyttelse har et mekanisk virkningsprincip. Enkelt sagt betyder det, at midlets kiselkrystaller trænger ind i og styrker træet ved at danne en fysisk barriere.

Den gamle kiselteknik havde vældig store kiselmolekyler, mens vi benytter nogle, der er betydeligt mindre. Fordelen ved vores små kiselmolekyler samt at have kalium som hjælpemineral er, at vores mineraler hurtigt trænger ind i alt træ og går ind i fibre og træets hulrum. Herefter går det uden problemer i forbindelse med træet, danner kiselkrystallinske lag, der vokser i størrelse og danner et stærkt beskyttende lag, der sidder dybt i træet. Det spærrer vejen for mikroorganismer, så de ikke kan komme ind i træet og bruge det som fødekilde, samtidig med at træet styrkes og holder længere. Med andre ord: din terrasse og dine træpaneler har det godt under den fine, sølvgrå overflade.

En gammel traditionel kiselteknik anvender natrium som hjælpemineral til kisel (ofte kaldet vandglas), hvilket efter vores erfaring hærder for hurtigt, når man påfører det på træ. Det danner så brede strukturer af polymerer/gel, som sætter sig på træets overflade, i stedet for at trænge ind i dybden. Vi har fravalgt denne teknik, da den efter vores erfaring ofte bliver et for stift, overfladisk, fast mineralsk lag på et træunderlag, der naturligt ændrer form. Der er mange eksempler på, hvordan det fører til spændinger, så den mineralske overflade krakelerer og opbrydes, og underlaget tager skade. Efter vores erfaring giver det en betydeligt kortere levetid ved behandling af terrasser end SiOO:X-teknikken.

I aften skal jeg behandle med Produkt 2, og så er det bare tålmodighed der skal til 🙂 Som nogen ved, er jeg også igang med at bygge terrasse rundt om mit kommende værksted, og den terrasse skal selvfølgelig også behandles med Sioox når den står færdig inden længe. Da jeg allerede nu kan mærke at brædderne stadig er lidt våde pga. det friske træ, er det dog nødvendigt at terrassen står i 6 uger inden jeg kan starte behandlingen der.

Se lidt billeder nedenfor at det projekt – og bemærk lige den fede, nedsænkede bålplads der er lavet inde i terrassen ?

Kærlig hilsen Jeanne, Handywoman ???⚒

 

28 reaktioner

 1. Det er virkeligt imponerende lavet. Det må da ha taget lidt tid, men nu er du sommerklar! 😀
  Sig endelig til hvis du skal have noget elektriker hjælp.

 2. Hej Jeanne
  Vi har en terrasse af ældre dato, ved vores sommerhus og nu en ny terrasse i trykimprægneret træ- jeg faldt over din hjemmeside – ?og er nu meget nysgerrig på hvordan det er gået, er det værd at bruge energi og penge på ?
  Mvh Anne

 3. Læst dit flotte og uddybende indlæg ?Jeg er nysgerrig på hvordan det er gået, overvejer den metode?☀️
  Vi skal selv til at behandle ny og gammel terrasse i sommerhus

  God dag Anne

 4. Hvordan ser det ud i dag?
  Jeg er nysgerrig, da vi skal have behandlet vores træterrasse inden længe ?
  Hilsen Helle

 5. Hej, mega spændende produkt. Skal netop nu igang med et større terrasseprojekt og overvejer at bygge den af noget kvalitets trykimpreneret og behandle med sioo:x.
  Hvordan ser dit projekt ud her et år efter opførelsen? Lever det fortsat op til dine forventninger?
  Kan du eventuelt sende et par billeder på prw@tricon.dk.

  Pft. PRW

 6. Hvordan ser din terrasse ud i dag? Overvejer nemlig hvordan jeg skal behandle min træterasse, så den får en flot grålig farve.

 7. Hej – jeg skal lave ny terrasse med trykimprægneret fyrretræ og tænker at behandle træet inden, skal jeg behandle alle sidder eller kan jeg nøjes med at behandle oversiden?
  På forhånd tak for svar.
  Mange hilsner Anne W

  1. Hej Anne.

   Du skal bare bygge terrassen, og så behandler du bagefter ? Jeg skal nok få lavet en nyt indlæg asap, hvor jeg fortæller lidt om status her et år efter. Men kan da fortælle, at jeg er MEGET tilfreds stadig. Til trods for, at jeg stadig mangler dette års – og sidste – behandling.

   Skriv endelig igen, hvis du har yderligere spørgsmål ??

   Kærlig hilsen Jeanne ?

 8. Hej alle.

  Nogen har fået svar direkte, men nogen kommentarer har været “forsvundet”, og først set nu. Det beklager jeg meget ? Skriv endelig igen, hvis der er noget du vil vide.

  Jeg satser på at få lavet et opdateret indlæg asap – men kan allerede nu fortælle, at jeg her et år efter 1. behandling stadig er helt hooked på det her produkt ??? Det tegner virkelig godt, så hold jer ikke tilbage for at bruge det.

  Kærlig hilsen Jeanne, Handywoman ?

 9. Hej
  Har lige et spørgsmål til Sioo-X – har jeg forstået det korrekt at der skal 2 behandlinger til af Produkt 1 og 1 behandling af Produkt 2 ???? Og hvor lang tid er der mellem de forskellige behandlinger ????

  Handy hilsne
  Lone

 10. Hej Jeanne,
  Måske jeg kunne læse mig frem til det her – men hvilken type træ er din terrasse lavet af? er vild med det look du har fået med Sioo

  Rie

  1. Hej Charlotte! Hvis træet er meget beskidt, vil jeg ihvertfald anbefale, at træet renses på en eller anden måde 🙂 Jeg vaskede selv min terrasse jeg byggede sidste år med algefjerner, bare for en sikkerheds skyld.

   Hilsen Jeanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *